Hoogwaardige geluidisolatie

 ARCHISOFIE SCENE 12

Voor hotel Duinzicht op Schiermonnikoog ben ik betrokken bij het ontwerptraject ten aanzien van bouwfysica en installaties.

Het betreft een uitbreiding van het huidige hotel met vier hotelkamers en twee personeelskamers op de verdieping en een bedrijfswoning op de begane grond. Tevens zal op de begane grond ruimte komen voor de wasserette en opslag.ARCHISOFIE SCENE 11

Om geluidhinder tussen de hotelkamers en de ondergelegen bedrijfswoning tot een minimum te beperken, heb ik een verend opgelegde vloer met een lage resonantiefrequentie geadviseerd. Het grote verschil ten opzicht van een standaard zwevende dekvloer is dat, door de grotere spouw en de specifieke dempers, ook de lage frequenties goed worden geïsoleerd. Dit resulteert in fantastisch lage contactgeluidniveaus. Uit de theoretische berekeningen volgt een Ico van +27 dB! En het luchtgeluidniveauverschil van alleen de vloer komt uit op een Ilu van +40 dB, inclusief flankerend geluid blijft er dan “slechts” +10 dB over.

De NEN 1070 beoordeelt de kwaliteit van de hierboven genoemde waarden met geluidweringsklasse I. Uit bijlage C van deze norm volgt een indicatieve omschrijving van de mate van hinderbeleving die te verwachten is in de bedrijfswoning.

nen1070 geluidweringsklasseDe bovenstaande omschrijvingen en bijbehorende percentages spreken voor zichzelf. Wat is het heerlijk om voor opdrachtgevers te werken met bijzondere wensen en eisen! Ik denk erover om bij de oplevering een basketbal mee te nemen…